Internet surfen les 1

Internet surfen les 1
Steeds meer mensen schaffen een computer aan en er komen dus steeds meer mensen die totaal niets weten als het computers of internet betreft
Voor degenen hier een paar nuttige tips:Internet surfen les 1
Wat kun je met internet?
Wat kost het
Zoekmachines


Hoe werkt het Internet

Je zou je het internet kunnen voorstellen als een enorme kast vol met losse vellen papier. Die losse vellen papier zijn de internet pagina's.Op het ogenblik zit je één van die pagina's te lezen.
Als je zelf zo'n kast zou hebben, zou het je moeite kosten om één bepaalde pagina tussen die stapels terug te vinden. En al helemaal als ook andere mensen vellen papier met hun aantekeningen erin hebben gestopt.

Het mooie van het internet is dat elk velletje papier zijn eigen plaats aanduiding heeft. Zo'n plaatsaanduiding heet "link" in internet termen. Om op deze pagina te komen heb je al zo'n link gevolgd.

Hoe weet je nu waar die linken staan?
Dat is makkelijk: het aanwijspijltje van je muis verandert in een handje als het zich op een link bevindt. Als het een handje is kun je klikken en wordt de desbetreffend pagina op je scherm gezet, meestal bovenop degene die je aan het lezen was.


Bijvoorbeeld:
Bovenaan deze pagina staat een plaatje. Op dit plaatje zie je een soort zin met losse woorden. (Home Help websites enzovoort.)
Dit is een constructie die "menu" heet en kom je op veel pagina's tegen. Als je je pijltje op één van deze woorden zet, gebeuren er meestal twee dingen: Je pijltje verandert in een handje, en in de balk onderin je browserscherm verschijn het adres van de pagina waar de link mee verbonden is. En wat ook kan gebeuren en vaak voorkomt bij een menu constructie is dat er ineens meer woorden zichtbaar worden.
Dan sta je op een groepslink en de nieuwe woorden of zinnen zijn de links naar de pagina's die in die groep vezameld zijn door de maker van de pagina.

Midden in tekst die je aan het lezen bent kunnen ook links staan. Zoals de link waar je op geklikt hebt om op deze pagina te komen. Deze links zien er meestal iets anders uit dan de omringende tekst. (Onderstreept, andere kleur, ander lettertype of iets dergelijks).
Vergeet ook de plaatjes niet, die kunnen ook links verbergen.
Om het zeker te weten hoef je maar je pijltje op het woord of het plaatje te zetten; verandert het in een handje dan heb je geluk en kun je doorklikken naar dat onderwerp. Geen handje? Dan heb je pech, geen link.

Hoe meer je surft over het internet, hoe beter je er in wordt.

Om terug te keren naar de pagina waar je vandaan kwam, de eerste "home" pagina van deze site, kun je drie dingen doen, allemaal met hetzelfde resultaat:
  1. Je kunt in het menu bovenaan deze pagina op het woordje "home" klikken.
  2. Je kunt op de knop "vorige" (meestal ergens links bovenin de menubalk van je browser) klikken.
  3. Je kunt op de door mij gemaakte link terug klikken


Veel surfplezier op het Internet.

Jan Mallee